19.02.2026
MINISTERSTWO ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI, SALA WZORCOWNIA
19.02.2026
MINISTERSTWO ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI, SALA WZORCOWNIA
Program
19.02.2026 | AgroFood Forum | Część dzienna/merytoryczna
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Sala Wzorcownia
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Sala Wzorcownia
10:30 Rejestracja Gości
11:00 Otwarcie konferencji
11:15 Wystąpienie inauguracyjne
11:30 Panel 1: Przyszłość rynku rolno-spożywczego
- Znaczenie sektora rolno-spożywczego w polskiej gospodarce: udział w PKB, wpływ na zatrudnienie. Jakie obszary mają największy potencjał rozwojowy?
- Czy jest możliwe znalezienie konsensusu między rolnikami, przetwórcami, dystrybutorami poprzez większą transparentność, sprawiedliwy podział marż oraz stabilne zasady współpracy?
- Rola sieci handlowych w łańcuchu dostaw żywności. Jak budować bardziej efektywną i partnerską współpracę z rolnikami w kontekście presji cenowej?
- Ewolucja Wspólnej Polityki Rolnej w odpowiedzi na kryzys klimatyczny. Jak wspierać ochronę środowiska przy jednoczesnym utrzymaniu konkurencyjności rolnictwa?
12:30 Lunch
13:30 Case study
13:45 Panel 2: Nowa era produkcji rolnej
- Automatyzacja i rolnictwo precyzyjne. Jakie technologie stanowią wsparcie dla zarządzania uprawami, pozwalają zmniejszyć zużycie nawozów i środków ochrony roślin przy jednoczesnym zwiększeniu efektywności?
- Ekonomia produkcji rolnej w obliczu presji cenowej. Jak budować konkurencyjność w dobie rosnących cen energii, pracy, surowców oraz ograniczonej dostępności wykwalifikowanej siły roboczej?
- Odporność gospodarstw na zmiany klimatu i ochrona przed skutkami klęsk żywiołowych. Znaczenie ubezpieczeń rolnych dla zapewnienia poczucia bezpieczeństwa rolników i ciągłości produkcji w sytuacjach kryzysowych.
- Formy finansowania transformacji sektora rolnego przez banki i instytucje finansowe. Dostępne instrumenty bankowe dla skalowania produkcji i wzrostu konkurencyjności. Dotacje inwestycyjne UE i ulgi podatkowe dla gospodarstw.
14:45 Przerwa networkingowa
15:00 Panel 3: Okrągły stół branży rolno-spożywczej
- UE na globalnym rynku żywności. Jak zwiększyć konkurencyjność europejskich produktów? Pozytywna rola integracji rynku europejskiego vs. nadmiar regulacji.
- Umowa o partnerstwie Unii Europejskiej z Mercosur. Co to oznacza dla polskiego rolnictwa i jakie mechanizmy ochronne powinny zostać wprowadzone?
- Wpływ konfliktów i zakłóceń w łańcuchach dostaw na produkcję żywności Optymalizacja transportu, magazynowania i dystrybucji w celu redukcji strat żywności.
- Rynek pracy w rolnictwie – rola robotyzacji i kompetencji cyfrowych w gospodarstwach oraz zakładach przetwórczych w obliczu niedoboru siły roboczej.
- Pozycja Polski na światowym rynku rolno-spożywczym. Czy mamy potencjał, by być jednym z kluczowych eksporterów żywności w Unii Europejskiej?
19.02.2026 | AgroFood Forum | Część wieczorna/klubowa
Brain Embassy Czackiego
Warszawa, ul. Tadeusza Czackiego 15/17
Brain Embassy Czackiego
Warszawa, ul. Tadeusza Czackiego 15/17
17:30 Rejestracja
18:00 Wystąpienie otwierające Jacek Czapiewski – polski metafizyk, mentor i twórca Metafizycznego Intensywnego Mentoringu „Świadomość postaw prosumenckich jako wsparcie w budowaniu odporności rynkowej”
18:15 Kolacja i wieczór klubowy
* Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.
* Spotkanie wyłącznie dla firm członkowskich Executive Club lub na specjalne zaproszenie.
Prelegenci poprzedniej edycji
Panel 1: Wyzwania dla współczesnego rolnictwa
Urodziłem się 2 sierpnia 1954 roku w Seroczynie. Jestem profesorem tytularnym ekonomii od 2002 roku. Mój dorobek składa się z ponad 300 publikacji naukowych, w tym 20 publikacji książkowych. Wypromowałem około 2000 magistrów i licencjatów oraz 19 doktorów. W pracy naukowej i dydaktycznej zajmuje się problematyką:
- Finansów publicznych
- Finansów przedsiębiorstw
- Ubezpieczeń społecznych i gospodarczych
- Polityką agrarną i ekonomiką rolnictwa
W latach 1993-2005 pełniłem funkcję Prodziekana i Dziekana Wydziału (aktualnie Ekonomicznego) w SGGW oraz w latach 2019-2022 Dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego (PIB). Kolejną kadencją jestem członkiem Komitetu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk (PAN), członkiem Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP oraz członkiem i byłym prezesem Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnych i Agrobiznesu.
Powołany na stanowisko Zastępcy Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w październiku 2024 roku. Posiada tytuł doktora habilitowanego w obszarze nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych oraz doktora nauk rolniczych w zakresie agronomii. Ma ponad 25-letnie doświadczenie we wdrażaniu nowoczesnych technik i technologii w rolnictwie precyzyjnym i inteligentnym.
Tomasz Piotrowski – doktor nauk rolniczych, absolwent Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, specjalizujący się w nawożeniu, produkcji roślinnej oraz ochronie środowiska. Od ponad 20 lat związany z branżą rolno-spożywczą i agrotechniczną, łączy doświadczenie naukowe z praktyką biznesową. Pracował m.in. jako Product Manager w firmach Agrosimex i Schmith Polska, odpowiadając za rozwój portfolio nawozowego, wdrożenia innowacyjnych rozwiązań, szkolenia oraz współpracę z jednostkami badawczymi. Autor i współautor licznych publikacji naukowych i branżowych, aktywnie uczestniczył w krajowych i międzynarodowych konferencjach. Współrealizował projekty badawczo-wdrożeniowe, m.in. w Polskiej Akademii Nauk w ramach EIT Food. Ceniony za umiejętność łączenia wiedzy akademickiej z potrzebami rynku, skuteczność we wdrażaniu innowacji oraz budowaniu relacji z klientami i partnerami biznesowymi. Pasjonat ekologii, chemii żywności oraz nowoczesnych technologii w rolnictwie.
Wojciech Michał Pysiak urodzony 22 lipca 1968, syn Marianny i Stanisława Pysiaków.
W gospodarstwie rodzinnym zawsze dominowała produkcja roślinno-zwierzęca, oraz produkcja tradycyjnych wyrobów wiejskich. Wojciech w roku 2002, wraz z małżonką Elżbietą,
pobudowali nowoczesną chlewnię w cyklu zamkniętym, bezściółkowej na 60 loch, i prowadzą razem z rodziną gospodarstwo 240 ha.
W 2006 roku zmodernizowali budynki gospodarcze i otworzyli przydomową masarenkę,
W której co zostaje wyprodukowane z własnej produkcji żywca, jest sprzedawane w swoich sklepach. Na początku sprzedaż była prowadzona jako rolnik, a w 2014 roku została założona działalność pod szyldem Gospodarstwo Rolne Pysiaków Sp. z o.o. gdzie jest prokurentem samoistnym . W 2008 roku za całokształt swojej pracy w rolnictwie Elżbieta i Wojciech zdobyli tytuł Mistrza Polski w kategorii Rolnik , w ogólnopolskim konkursie Agroliga, gdzie od 2010 roku , jest członkiem , jaki i przewodniczącym owej kapituły. Wojciech jest również wiceprezydentem w AgroBiznesKlub. Rodzina od wielu lat bierze czynny udział w Galach konkursu Agroliga w Pałacu Prezydenckim, oraz Dożynkach Prezydenckich, gdzie prezentują
Swoje wyroby.
Magister inżynier – kierunek ogrodnictwo Praktyk i pasjonat sadownictwa i wszystkiego co z nim związane. Jest czwartym pokoleniem sadowników w swojej rodzinie. Laureat wielu prestiżowych nagród w sekcji rolnictwa i ogrodnictwa. W swojej pracy stawia na innowacyjność i cyfryzację, dzięki którym codzienna praca w sadzie jest przyjemniejsza i łatwiejsza.
Panel 2: Polska gospodarka żywnościowa
Prof. dr hab. Andrzej Kowalski od 1974 roku do emerytury wykładowca w Szkole Głównej Planowania i Statystyki/Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, gdzie był wieloletnim kierownikiem Katedry Agrobiznesu. Był także wice dyrektorem Instytutu Funkcjonowania Gospodarki Narodowej.
W latach 2000-2019 pełnił funkcję dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB.
W latach 2004-2006 pełnił funkcję podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Promotor wielu prac magisterskich, podyplomowych i doktorskich. Autor ponad 400 prac naukowych i popularno- naukowych z zakresu polityki rolnej, analiz rynkowych itp. opublikowanych w Polsce i zagranicą.
Autor kilkudziesięciu ekspertyz opracowanych dla Parlamentu, Organizacji Samorządowych, Związków Branżowych. Trzykrotnie występował jako ekspert na posiedzeniach Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego.
Był m.i. członkiem: Rady Naukowej Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie, Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie; Rady Naukowej Polskiego Zespołu Współpracy z IIASA; Rady Naukowej Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk; Rady Naukowej Instytutu Cen, Rynku, Konsumpcji i Koniunktur, Komitetu Ekonomiki Rolnictwa Polskiej; Komitetu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk.
Jest członkiem zagranicznym Ukraińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Wyróżniony tytułem honorowego doktora Instytutu Ekologicznego na Ukraińskiej Akademii Nauk Rolniczych oraz tytułem Honorowego Profesora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa Bułgarskiej Akademii Rolniczej.
Aktywnie współpracuje z wieloma organizacjami społecznymi i zawodowymi. Był doradcą Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Był przewodniczącym Rady Nadzorczej Stadniny Koni w Strzegomiu i członkiem Rady Nadzorczej Zakładów Ogrodniczych w Broniszach.
Wielokrotnie nagradzany za działalność zawodową i społeczną. Uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski i Brązowym Krzyżem Zasługi oraz wieloma honorowymi odznaczeniami i odznakami instytucji, organizacji samorządowych i stowarzyszeń branżowych.
Michał Benet absolwent Wydziału Zootechniki oraz wydziału Ekonomiki Rolnictwa na kierunku Pozyskiwania Funduszy EU w Rolnictwie, Lubelskiej Akademii Rolniczej. Od początku pracy zawodowej związany z przetwórstwem rolno – spożywczym, od 15 lat pracuje w przetwórstwie mleka jako doradca żywieniowy.
Absolwent wydziału ekonomii Uniwersytetu Gdańskiego
Od 31 lat związany z branżą ziemniaczaną, pierwsze 26 lat od początku działalności w Polsce, na różnych stanowiskach w Farm Frites Poland SA w Lęborku.
Od 2020 roku na stanowisku Prezesa Zarządu spółki Polski Ziemniak sp. z o.o. zakład w Potęgowie, którą od początku jej powstania kieruje i rozbudowuje.
1995 – studia na Wydziale Zootechnicznym mgr inż. Akademia Rolniczo – Techniczna w Olsztynie (obecnie UWM),podyplomowe studia pedagogiczne.
Udział w kursach i szkoleniach w zakresie rolnictwa i zarządzania
2023 – MBA WSB Meritum
Od ukończenia studiów nieprzerwanie w branży rolno – spożywczej.
Od 2004 r w „SOKOŁÓW” S.A. na stanowiskach kierowniczych jako Z-ca Dyr. ds. Skupu, Dyrektor ds. Zakupu Bydła.
Od 2021 Wiceprezes Zarządu ds. Surowcowych, przewodniczący Rady Nadzorczej Agro Sokołów i członek RN Sokołów – Logistyka Sp.zo.o.
Lokalizacja wydarzenia