19.02.2026

MINISTERSTWO ROLNICTWA

I ROZWOJU WSI, SALA WZORCOWNIA

19.02.2026

MINISTERSTWO ROLNICTWA

I ROZWOJU WSI, SALA WZORCOWNIA

Program

19.02.2026 | AgroFood Forum | Część dzienna/merytoryczna

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Sala Wzorcownia

10:30 Rejestracja Gości

11:00 Otwarcie konferencji

11:15 Wystąpienie inauguracyjne

11:30 Panel 1: Przyszłość rynku rolno-spożywczego

  • Znaczenie sektora rolno-spożywczego w polskiej gospodarce: udział w PKB, wpływ na zatrudnienie. Jakie obszary mają największy potencjał rozwojowy?
  • Czy jest możliwe znalezienie konsensusu między rolnikami, przetwórcami, dystrybutorami poprzez większą transparentność, sprawiedliwy podział marż oraz stabilne zasady współpracy?
  • Rola sieci handlowych w łańcuchu dostaw żywności. Jak budować bardziej efektywną i partnerską współpracę z rolnikami w kontekście presji cenowej?
  • Ewolucja Wspólnej Polityki Rolnej w odpowiedzi na kryzys klimatyczny. Jak wspierać ochronę środowiska przy jednoczesnym utrzymaniu konkurencyjności rolnictwa?

12:30 Lunch

13:30 Case study

13:45 Panel 2: Nowa era produkcji rolnej

  • Automatyzacja i rolnictwo precyzyjne. Jakie technologie stanowią wsparcie dla zarządzania uprawami, pozwalają zmniejszyć zużycie nawozów i środków ochrony roślin przy jednoczesnym zwiększeniu efektywności?
  • Ekonomia produkcji rolnej w obliczu presji cenowej. Jak budować konkurencyjność w dobie rosnących cen energii, pracy, surowców oraz ograniczonej dostępności wykwalifikowanej siły roboczej?
  • Odporność gospodarstw na zmiany klimatu i ochrona przed skutkami klęsk żywiołowych. Znaczenie ubezpieczeń rolnych dla zapewnienia poczucia bezpieczeństwa rolników i ciągłości produkcji w sytuacjach kryzysowych.
  • Formy finansowania transformacji sektora rolnego przez banki i instytucje finansowe. Dostępne instrumenty bankowe dla skalowania produkcji i wzrostu konkurencyjności. Dotacje inwestycyjne UE i ulgi podatkowe dla gospodarstw.

14:45 Przerwa networkingowa

15:00 Panel 3: Okrągły stół branży rolno-spożywczej

  • UE na globalnym rynku żywności. Jak zwiększyć konkurencyjność europejskich produktów? Pozytywna rola integracji rynku europejskiego vs. nadmiar regulacji.
  • Umowa o partnerstwie Unii Europejskiej z Mercosur. Co to oznacza dla polskiego rolnictwa i jakie mechanizmy ochronne powinny zostać wprowadzone?
  • Wpływ konfliktów i zakłóceń w łańcuchach dostaw na produkcję żywności Optymalizacja transportu, magazynowania i dystrybucji w celu redukcji strat żywności.
  • Rynek pracy w rolnictwie – rola robotyzacji i kompetencji cyfrowych w gospodarstwach oraz zakładach przetwórczych w obliczu niedoboru siły roboczej.
  • Pozycja Polski na światowym rynku rolno-spożywczym. Czy mamy potencjał, by być jednym z kluczowych eksporterów żywności w Unii Europejskiej?
19.02.2026 | AgroFood Forum | Część wieczorna/klubowa

Brain Embassy Czackiego
Warszawa, ul. Tadeusza Czackiego 15/17

17:30 Rejestracja

18:00 Wystąpienie otwierające Jacek Czapiewski – polski metafizyk, mentor i twórca Metafizycznego Intensywnego Mentoringu „Świadomość postaw prosumenckich jako wsparcie w budowaniu odporności rynkowej”

18:15 Kolacja i wieczór klubowy

Rozszerzacz do pełnej szerokości tekstu 1234567890 ABCDEFGRozszerzacz do pełnej szerokości tekstu 1234567890 ABCDEFGRozszerzacz do pełnej szerokości tekstu 1234567890 ABCDEFG

* Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.
* Spotkanie wyłącznie dla firm członkowskich Executive Club lub na specjalne zaproszenie.

Organizator

Partnerzy poprzedniej edycji

Partner Główny

Partnerzy

Patroni Medialni

Prelegenci poprzedniej edycji

Panel 1: Wyzwania dla współczesnego rolnictwa

prof. dr hab. Marian Podstawka
Profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Członek Komitetu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk, Członek Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP - MODERATOR
Andrzej Borusiewicz
Zastępca Prezesa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Tomasz Piotrowski
Manager Produktu Dział Nawozy, Agrosimex
Wojciech Pysiak
Prokurent, Gospodarstwo Rolne Pysiaków, Wiceprezydent Stowarzyszenia AgroBiznesKlub
Cezary Rokicki
Współwłaściciel, Rodzinne Gospodarstwo Sadownicze Sad Rokicki

Panel 2: Polska gospodarka żywnościowa

prof. dr hab. Andrzej Kowalski
były Wiceminister Rolnictwa, wieloletni kierownik Katedry Agrobiznesu SGH oraz Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB - MODERATOR
Michał Benet
Doradca żywieniowy, Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek
Piotr Górski
Prezes Zarządu, Polski Ziemniak
Leszek Jakielski
Wiceprezes Zarządu ds. Surowcowych, Sokołów
Andrzej Remisiewicz
Właściciel, TRANS-ROL, Członek Zarządu, Stowarzyszenie AgroBiznesKlub

Lokalizacja wydarzenia